Maak kennis met ons
Geen wachttijd tot intake, wachttijd tot behandeling is 1 week.
Dit is wat we doen in Weesp
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
CGT is een vorm van therapie waarbij je leert om problemen op een andere manier aan te pakken. CGT is gebaseerd op het principe dat je gedachten, gevoelens en gedrag elkaar beïnvloeden. In samenwerking met de therapeut ga je je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen. Kort gezegd ga je ‘anders leren denken’ en ‘anders leren doen’. CGT wordt gekenmerkt door een actieve en doelgerichte aanpak voor klachten of problemen in het hier en nu.
Runningtherapie
Zoals de naam al aangeeft, ga je bij runningtherapie op een therapeutische wijze hardlopen. Dit beïnvloed zowel je psychische als je lichamelijke gezondheid. Bij runningtherapie is het niet van belang dat je over een tijd de marathon kan lopen, maar het doel is om op een rustige, gemakkelijke en bewuste manier in beweging te komen. Daarnaast ga je aan de slag met mindfulness oefeningen om meer connectie te maken met je lichamelijke sensaties en leer je om te focussen op het hier en nu.
Acceptance and commitment therapy (ACT)
ACT is een vorm van therapie waarbij aandacht wordt gegeven aan het leren accepteren van moeilijke emoties en gedachten. Hoe meer je het gevecht aangaat hiermee, hoe dieper je in het moeras terecht komt van je eigen gedachtes en gedrag. Hierdoor nemen de moeilijke emoties op de lange termijn vaak toe. Door het leren accepteren van deze emoties en gedachten, komt er vaak meer ruimte om je te focussen op dingen waar jij echt waarde aan hecht.
Schematherapie
In de loop van je leven ontwikkel je bepaalde ideeën over wie jij bent, hoe andere mensen zijn en hoe de wereld in elkaar steekt. Deze ideeën, waar jezelf niet altijd bewust van bent, worden ook wel schema’s genoemd. Deze schema’s hebben invloed op hoe jij denkt, je gedraagt en hoe jij je voelt. Schematherapie is erop gericht om deze schema’s te herkennen en aan te passen, zodat jij je los kan maken van je hardnekkige patronen en deze kan doorbreken.
Hoogbegaafdheid
Het is bekend dat mensen met hoogbegaafdheid en psychische klachten vaak niet goed worden begrepen in reguliere therapieën. Hoogbegaafden hebben specifieke behoeften en uitdagingen die om een andere benadering vragen, zoals een diepgaandere intellectuele stimulatie en een betere aansluiting bij hun intense emoties en perfectionisme. Zonder de juiste benadering, lopen hoogbegaafden het risico op misdiagnoses en ineffectieve therapieën, wat hun psychische gezondheid verder kan verslechteren. Onze locatie in Weesp biedt op maat gemaakte behandelingen voor deze doelgroep.
Traumabehandeling in Weesp
Iedereen maakt in zijn leven wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Veel mensen kunnen dit verwerken zonder professionele hulp, maar soms lukt dat niet en ontstaan er psychische klachten. Bij traumabehandeling maken we gebruik van verschillende technieken:
Imaginatie met rescripting (IMRS)
Bij IMRS wordt ook de nare herinnering opgehaald en wordt deze vervolgens in verbeelding in een meer gewenste richting veranderd. Hierdoor ontstaat er een nieuwe kijk op het verleden. Ook wordt er ruimte gemaakt voor onderdrukte emoties. IMRS wordt vaak toegepast bij verwaarlozing in de jeugd of bij pestervaringen.
Imaginair Exposure (IE)
IE houdt in dat je geleidelijk, onder begeleiding van de therapeut, wordt blootgesteld aan nare herinneringen en de gevoelens die dan opkomen. Dat is vaak juist iets wat je liever vermijdt, maar het blootstellen zorgt uiteindelijk voor een betere verwerking van de gebeurtenis en afname van de klachten.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
EMDR is een effectieve manier voor het behandelen van trauma. Tijdens de sessie denk je terug aan de ingrijpende gebeurtenis, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die dat oproept. Ondertussen word je afgeleid, bijvoorbeeld doordat je met je ogen een lichtje volgt en/of met een koptelefoon met tikjes te horen krijgt. Doordat je zowel aan de herinnering denkt als bezig bent met het focussen op de afleidende taak, wordt je (werk)geheugen een beetje overbelast waardoor de herinnering minder levendig wordt. Het zal er langzamerhand voor zorgen dat de herinnering de kracht of emotionele lading verliest. De herinnering wordt niet ‘verwijderd’, maar de emoties die erbij opkomen zullen minder heftig worden.