
Anne
Anne is een 32-jarige vrouw, werkzaam als opticien en moeder van een dochtertje van 4. Ze heeft al 10 jaar dagelijks last van buikpijn. Overal is ze geweest, beginnend bij de huisarts en vervolgens naar allerlei specialisten. Iedere keer kreeg ze dezelfde boodschap; ‘we zien geen medische oorzaak’. Telkens ging ze naar huis met het gevoel niet serieus genomen te worden. Beetje bij beetje begon ze het vertrouwen in haar lichaam te verliezen.
Lichaam en geest
Er zijn veel mensen die net als Anne jarenlang rondlopen met lichamelijke klachten. Velen van hen voelen zich niet gehoord of hebben zelfs het idee dat anderen denken dat ze de klachten zelf veroorzaken of verzinnen. Wat opvalt is de manier waarop er naar de klachten wordt gekeken: dat lichamelijke klachten veroorzaakt moeten worden door een lichamelijke oorzaak. Hoewel we inmiddels weten dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, zijn we toch vaak geneigd om in die oude zienswijze te vervallen (er is een medische of psychische oorzaak voor klachten). Terwijl lichaam en geest juist heel nauw met elkaar verweven zijn. Denk maar eens terug aan een moment waarop je heel zenuwachtig was. Vaak ga je dan zweten en misschien vermindert je eetlust ook wel. Of wanneer je je bijvoorbeeld schaamt, dan ga je vaak blozen. Onze emoties beïnvloeden dus onze fysieke toestand.

Luister naar je lichaam
Anne besluit om het over een ander boeg te gooien en meldt zich aan bij PLU. Hier vertelt ze over het overlijden van haar moeder, 15 jaar geleden. Ze was toen 17. Ze vertelt over hoe haar ouders het beste met haar voort hadden, maar hoe er thuis eigenlijk niet over emoties werd gepraat. Haar vader, niet wetende hoe om te gaan met het overlijden van zijn vrouw, probeerde stug door te gaan met het leven en werkte nog harder dan daarvoor. Anne volgde zijn voorbeeld en dook in het studentenleven.
Het is makkelijk om te zien hoe bewuste emoties invloed hebben op ons lichaam. Wanneer een kind bijvoorbeeld zijn eerste schooldag heeft en 2 dagen van tevoren buikpijn krijgt, kijkt niemand daar raar van op. Onze onbewuste of onderdrukte emoties beïnvloeden onze fysieke toestand net zo. Alleen is de link tussen deze emoties en de invloed op het lichaam een stuk minder zichtbaar. Emoties, herinneringen of ervaringen kunnen soms zo moeilijk en naar zijn, dat we ze verdringen naar het onbewuste. Dit is een soort overlevingsmechanisme, daar kun je niks aan doen. Wanneer deze emoties te lang ‘klem zitten’ in het onbewuste en niet tot uiting kunnen komen, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Het lastige is echter, je bent je niet bewust van deze emoties. Hoe kun je gehoor geven aan iets waar je je niet bewust van bent?
Door stil te staan en naar binnen te keren. Vaak houden mensen zoals Anne zich heel druk bezig. Ze leiden zichzelf af of verdoven zichzelf, waardoor ze de emoties niet opmerken. Door stil te staan bij je lijf ontstaat hier ruimte voor. Met name lichaamsgerichte oefeningen blijken hierin helpend te zijn. Denk bijvoorbeeld yoga, meditatie en dans. Zeker in de huidige tijdsgeest, waarbij het denken belangrijker is dan het voelen, is het des te belangrijker om te leren luisteren naar het gefluister van je lichaam.
Tijdens de therapie bespreken we de link tussen lichaam en geest. Anne komt erachter dat ze eigenlijk nooit heeft gerouwd om het overlijden van haar moeder. Dat is ook wel te snappen, want ze heeft nooit geleerd om te praten over emoties. Stapje voor stapje begint Anne stil te staan bij haar eigen binnenwereld. Ze probeert meer te delen met anderen, over het overlijden van haar moeder, maar ook over andere gevoelens. Anne kan het bijna niet geloven, maar haar buikpijn is na 10 jaar voor het eerst verdwenen. Soms komen de klachten nog wel eens terug, maar ze heeft geleerd te vertrouwen op haar gevoel en stil te staan bij haar lichaam.
N.B. ‘Anne’ is een volledig fictieve cliënt.