Op 1 januari 2022 gaat er iets belangrijks veranderen in de financiering van de Nederlandse ggz. Het Zorgprestatiemodel wordt ingevoerd en het DBC-model verdwijnt. Ook voor jou als cliënt heeft dat gevolgen, onder meer voor je eigen risico. Welke gevolgen het nieuwe model heeft, lees hieronder.

Waarom een nieuw model?

Het huidige systeem in de ggz is niet transparant. Het is voor veel cliënten moeilijk te begrijpen wat er op de factuur staat en hoe het factuurbedrag tot stand komt. Ook wordt er vaak pas na meer dan een jaar een rekening gestuurd omdat dit volgens de regels niet eerder mag. Ook zijn systeemregels complex en vergt het veel administratie van behandelaren.

Het Zorgprestatiemodel

Op 1 januari 2022 treedt het Zorgprestatiemodel (ZPM) in werking. Vanaf dan worden niet langer minuten opgeteld (zoals bij de DBC’s), maar betaal je per sessie. Voorbeelden hiervan zijn de intake, een behandelsessie, een groepssessie en een telefonische contact over de behandeling. Het beroep van de behandelaar bepaalt samen met het type sessie en de duur van de sessie het tarief. Op de factuur kun je dan teruglezen bij wie je welke sessie had, hoe lang deze duurde en wat het kostte. Je ontvangt vanaf 2022 elke maand een factuur.

Alle trajecten worden op 31 december 2021 administratief gesloten

Op 31 december 2021 moeten we alle DBC’s en Basis-GGZ-trajecten sluiten. Ben je nu bij ons in zorg dan ontvang je eind december een factuur voor de geboden zorg van 2021, voor zover nog niet in rekening gebracht. Die factuur kun je indienen bij je zorgverzekeraar bij wie je in 2021 een polis hebt.

Een ggz-behandeling wordt niet duurder

Het Zorgprestatiemodel is zo opgezet dat de kosten voor een behandeling in de ggz gemiddeld genomen hetzelfde blijven. Omdat de huidige DBC-categorieën erg brede minutenmarges hebben, is echter niet voor elk behandeltraject te zeggen hoe het in de praktijk gaat uitpakken.

Eigen risico

Als je nu bij ons in behandeling bent, dan krijg je eind 2021 van ons een factuur. Voor deze factuur geldt het eigen risico van 2021. Je zorgverzekeraar zal dit eigen risico aftrekken van de vergoeding, tenzij je eigen risico al verbruikt is. Zodra je van ons in 2022 een factuur krijgt zal de zorgverzekeraar opnieuw eigen risico inhouden, maar ditmaal die van 2022.

Zorgverzekering

Als je bij PLU in behandeling bent, kun je onze factuur indienen bij je zorgverzekeraar. Er zijn veel verschillende polissen met verschillende vergoedingen. Het is verstandig om in december te bekijken of je polis nog goed past bij de zorg die je nodig hebt.

Heb je vragen over deze wijzigingen? We beantwoorden ze graag. Bel ons op 033 303 9500 of stuur ons een e-mail op servicepunt@plucgg.nl.