In onze eerste blog over hoe je bij PLU een team kunt starten, schreven we dat behandelaars bij PLU het uitgangspunt zijn en dat zij binnen onze organisatiekaders met veel vrijheid hun belangrijke werk kunnen doen. En dat voor PLU het moment gekomen is om de vleugels uit te slaan. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Klik dan op de onderstaande knop!
Voorbereiding
Het starten van een vestiging vraagt om een gedegen voorbereiding. Allereerst is het belangrijk dat je de visie en de werkwijze van PLU begrijpt en dat je weet wat dit betekent voor hoe je de hulpverlening vorm geeft. Om dit te bereiken is het verstandig om eerst een tijdje te werken in een bestaand team. Zo heb ik eerst ruim een half jaar gewerkt in team Amersfoort alvorens een vestiging te starten in Hilversum. Is er geen vestiging bij je in de buurt, dan zijn er ook andere mogelijkheden om je de visie en de werkwijze eigen te maken.
Van veel markten thuis
Als je samen met een collega een team opricht, dan is het handig om van veel markten thuis te zijn. Het is fijn als je veel dingen zelf kunt oplossen en als je weet waar je allemaal rekening mee moet houden. PLU heeft echter ook een Servicepunt dat jou graag helpt bij alle dingen waar je zelf niet uit komt. De medewerkers van het Servicepunt hebben veel ervaring in de GGZ en het starten van nieuwe initiatieven. Bovendien is heel veel handige informatie beschikbaar op het platform “Onder de Paraplu”.

Ken je regio en jezelf
Als je besloten hebt echt van start te willen gaan met het oprichten van een PLU-vestiging dan doe je er goed aan om te inventariseren waar de verwijzers in de regio behoefte aan hebben en wat de beste plek is om je te vestigen. Goede contacten met verwijzers zijn essentieel voor een goede start. Bovendien neemt de kwaliteit van zorg al snel toe als huisartsen je makkelijk weten te bereiken. Ga bijvoorbeeld eens praten met POH-GGZ’ers. Zij kunnen je veel leren over waar je goed aan doet en hoe je hen en hun cliënten het beste kunt helpen. En tenslotte: ken jezelf. Je komt vermoedelijk voor nieuwe uitdagingen te staan en je gaat meer ondernemen dan je mogelijk tot nu toe gedaan hebt. In deel 3 van deze blogserie gaan we verder in op dit onderwerp.
Kom je ook werken aan je droom?
Ben je regiebehandelaar en voel je het al een beetje kriebelen? Kom gewoon eens langs of begin met een belletje. Dan vertellen we je persoonlijk alles wat je wilt weten over ons en het starten van een nieuwe vestiging. Ben je geen regiebehandelaar? Dan natuurlijk ook, al moet je voor het starten van een nieuw team dan wel even een maatje zoeken. Maar dat lukt vast.
Hartelijke groeten,
Eline van Arkel, GZ-psycholoog
