De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijks leven. We moeten zo veel mogelijk thuisblijven en in sommige huishoudens leidt dit tot oplopende spanningen. Plotseling zit je dagelijks op elkaars lip en is er weinig ruimte voor jezelf. Om de situatie thuis samen zo goed mogelijk door te komen, geven we hieronder een paar adviezen.
Neem tijd voor jezelf
Ook nu iedereen vaker thuis is, is het belangrijk om af en toe een moment voor jezelf te nemen. Probeer ervoor te zorgen dat je niet de hele dag in dezelfde ruimte zit. Onderneem daarnaast eigen activiteiten. Maak hierover goede afspraken met je huisgenoten, zodat ook zij tijd en ruimte hebben voor hobby’s en activiteiten. Maar vergeet bij deze activiteiten niet je te houden aan de gedragsregels van de overheid, zoals 1,5m afstand houden (zie website RIVM).
Praat over je gevoelens
Zorg ervoor dat je bij iemand (buiten het gezin) terecht kan om over je gevoelens of frustraties te praten. Dit kunnen familieleden, vrienden of buren zijn, maar ook je behandelaar bij PLU. Het is belangrijk van tevoren af te spreken met wie je telefonisch of digitaal contact kunt opnemen, zodat je kunt vermijden dat je stress en spanningen thuis afreageert.
Neem een time-out
Loopt een woordenwisseling of ruzie uit de hand? Neem dan een time-out. Ga naar een andere ruimte of naar buiten. Spreek met elkaar af dat je elkaar in een dergelijke situatie hierover geen vragen stelt en dat je elkaar niet probeert tegen te houden. Spreek elkaar pas weer als de gemoederen zijn bedaard. Je kunt er ook voor kiezen om een Time-out kaart te gebruiken. Ieder gezinslid mag deze één keer per dag inzetten om een situatie te pauzeren. De inzet van de time-out kaart betekent dat tijdelijk niet over een onderwerp wordt gesproken. Op een later en rustiger moment pak je het onderwerp gezamenlijk weer op.
Praat conflicten en ruzies uit
Zorg ervoor dat conflicten worden uitgesproken. Probeer elkaar geen verwijten te maken, maar vertel wat het gedrag van de ander met je doet. Bespreek wat je nodig hebt van de ander en wat je graag anders ziet. Sta daarnaast open voor opmerkingen en suggesties van de ander over jezelf.
Zoek (professionele) hulp
Zoek (professionele) hulp als (verbaal) geweld op de loer ligt en je er samen niet uitkomt. Dat kan bij je behandelaar van PLU zijn, maar ook een naaste die jullie allebei vertrouwen (familielid, vriend, buurvrouw, etc.). Als je nog niet in behandeling bent en behoefte hebt aan een gesprek, neem dan telefonisch contact met ons op of stuur een bericht via Whatsapp of per e-mail (zie contactgegevens onderaan deze pagina).
Lotte Ruijter, psycholoog
Bronnen: Movisie, Rijksoverheid en Nederlands Jeugdinstituut.