We zitten in een wijde kring, met onze naam op onze borst geplakt. De bijeenkomst zit vol. Ik zie allemaal leuke, vriendelijke mensen zitten. Mensen waar je in het dagelijks leven een praatje mee zou maken, waar je mee kan lachen. Mensen zoals jij en ik. En toch zitten we hier met zijn allen, in een bijeenkomst over (negatief) zelfbeeld. Er is veel herkenning. In de hoeveelheid aanmeldingen zagen we het al: dit thema is actueel. Na afloop is de motivatie zichtbaar: ‘hier willen we wat aan doen, waar beginnen we?’
Wat is een zelfbeeld?
Een zelfbeeld is het beeld dat je in de loop van je leven van jezelf vormt. Het beeld bestaat eigenlijk uit twee verschillende dingen. Aan de ene kant bestaat het uit wat je over jezelf weet, daarbij kan je denken aan talenten, kwaliteiten, capaciteiten, eigenaardigheden. Aan de andere kant gaat het over hoe je jezelf beoordeelt als persoon.
Ons zelfbeeld beïnvloedt in belangrijke mate ons doen en laten, maar ook hoe we de dingen beleven. Het heeft invloed op allerlei aspecten van je leven. Het is daarom van belang dat je zelfbeeld zo realistisch mogelijk is: niet positiever dan gepast is, niet negatiever dan noodzakelijk. Hoe beter we weten wat we (wel en niet) kunnen en wat we waard zijn, des te beter kunnen we ons leven naar onze vermogens en beperkingen inrichten. Er is dan sprake van een realistisch zelfbeeld.
Een (onterecht) negatief zelfbeeld
Let op: het zelfbeeld weerspiegelt hoe je jezelf ziet, niet hoe je bent.
Je kan van alles in huis hebben en je toch slecht over jezelf voelen. Hoe langer je op een bepaalde manier over jezelf denkt, praat of voelt, hoe meer deze manier van denken in slijt. Een negatief zelfbeeld bouw je vaak in de loop van vele jaren op. Het is dan ook niet gemakkelijk om zomaar een positiever zelfbeeld daarvoor in de plaats te zetten. Het kost tijd en moeite om je zelfbeeld te versterken, maar het is wel mogelijk.
Waarom is het zelfbeeld zo belangrijk?
Bij PLU besteden we extra aandacht aan het Zelfbeeld. We doen dat omdat we weten dat een negatief zelfbeeld samengaat met meerdere soorten problemen en vaak een onderliggend probleem is. Bij behandeling is het verstevigen van het zelfbeeld niet alleen nuttig, maar soms ook noodzakelijk om echt (langdurig) resultaat te bereiken.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Vraag ons ernaar of kijk/luister alvast naar onderstaande tips:
Boekentip: Negatief Zelfbeeld van Manja de Neef
Luister naar De Podcast Psycholoog, aflevering Negatief Zelfbeeld https://www.depodcastpsycholoog.nl/seizoen-2/negatiefzelfbeeld
Of naar Inner Expedition Podcast, #2 Hoe verander je een negatief zelfbeeld? http://innerexpeditionpodcast.blubrry.net/2018/05/11/2-hoe-verander-je-een-negatief-zelfbeeld-met-manja-de-neef/
PLU Zelfbeeldcursus
Bij PLU begint binnenkort een cursus specifiek gericht op het zelfbeeld. Deze groep zal zo’n 10 weken duren en zal je tijdens deze korte periode op het juiste spoor zetten om met je zelfbeeld aan de slag te gaan. Het zal bestaan uit een combinatie van informatie, oefeningen en beeldende therapie.
Inschrijven voor een zelfbeeldcursus, dat is een hele stap. We horen het ook terug in de themabijeenkomst: ‘hoe kunnen we hier zelfstandig mee aan de slag?’
Het is een thema waarin je je kwetsbaar voelt. Waarbij onzekerheid, zelftwijfel en zelfkritiek om de hoek komen kijken. Het vergt moed om buiten je comfort zone te treden en over zo’n kwetsbaar onderwerp in gesprek te gaan met anderen. Toch zijn er ook redenen om dat wel te doen! Zo kan je dingen bij een ander vaak een stuk helderder zien dan bij jezelf, wisselen we ervaringen uit waar je inspiratie en goede tips uit kan filteren, zul je herkenning vinden bij je groepsgenoten en is het een stok achter de deur om er samen de schouders onder te zetten. We willen je uitnodigen om de stap toch te zetten. Met die eerste stap maak je namelijk al een begin in het doorbreken van het patroon.