Ja, deze maand is echt een feestje waard. Twee jaar geleden ben ik met PLU gestart en hiermee heb ik een diepgewortelde wens werkelijkheid gemaakt. Hoewel ik mijn verhaal en het waarom van PLU aan veel mensen heb verteld, ben ik me ervan bewust dat de meesten het nog nooit gehoord hebben. Dit tweejarig jubileum leek mij een goed moment om ook online mijn verhaal te doen.
Als psycholoog aan de slag
In 2008 ging ik voor het eerst als psycholoog aan de slag. Jong, enthousiast en wat naÏef dook ik in de wereld van de GGZ. De ervaringen die ik hier opdeed waren bijzonder, krachtig en inspirerend. Ik mocht leren van experts in het vak, kreeg de mogelijkheid meerdere opleidingen te volgen, ik ontwikkelde mezelf op persoonlijk en professioneel vlak zoals ik dat in geen enkele andere sector had mee kunnen maken. Maar het mooiste van alles was wel dat ik dit allemaal kon gebruiken om mensen te helpen om tot onvoorziene inzichten te komen. Om hen bij te staan in het nadenken over en oefenen met alternatieve gedragingen. Maar ook om hen te helpen om woorden te geven aan onuitspreekbare nare ervaringen én hen te helpen om verdrongen emoties toe te laten en samen te dragen. Ik wist zeker dat ik het juiste vak had gekozen.
Schaduwzijde van de GGZ
Naarmate ik langer in het veld werkte en meer verantwoordelijkheden ging dragen, werd ik mij echter steeds meer bewust van een schaduwzijde van de GGZ. In het nieuws wordt dit ook uitgebreid uitgemeten: lange wachttijden, kwantiteit boven kwaliteit, hoge werkdruk en braindrain van hoogopgeleid, gekwalificeerd personeel. Hoewel deze berichten soms wat ongenuanceerd zijn, zit er wel een kern van waarheid in. Ook ik wilde na 10 jaar GGZ niet meer werken op de manier waarop ik dat steeds gedaan had. Als klinisch psycholoog werd ik te vaak geconfronteerd met cliënten die door alle schotten (zowel in bekostigingssystematiek als in DSM-labels) van het kastje naar de muur gestuurd waren, ondanks dat zij ernstige klachten hadden. Vaak voelden zij alsof zij wel een ‘heel goede patiënt’ moesten zijn om ergens binnen te mogen komen. En een vertrouwensrelatie opbouwen, wat de basis is voor al ons werk, is op deze manier niet eenvoudig. Aan de andere kant waren er altijd organisatorische omstandigheden die een hoge druk op collega’s legden, waaruit te weinig waardering bleek en die een ongewenste bedrijfscultuur voedde.


Een impuls in het GGZ-landschap
Na een jaar pauze en onderzoek, besloot ik dat het anders moest kunnen. Ik ben hierop op onderzoek uitgegaan, heb veel gelezen en met veel mensen gesproken. Ik wilde me een beeld vormen van nieuwe bewegingen in de GGZ en kwam zo terecht bij de welbekende Jim van Os, maar ook bij Floortje Scheepers en Machteld Huber. Al deze informatie zoog ik op, ik ging lijntjes en verbanden leggen en probeerde alles te gieten in een GGZ-concept dat totaal anders was dan hoe ik het kende. De uitgangspunten waren voor mij heel eenvoudig, zo eenvoudig zelfs, dat ik me nog vaak afvraag waarom dit nou zo bijzonder moet zijn:
- GGZ moet laagdrempelig toegankelijk zijn;
- Alles moet om de cliënt, de mens, en zijn hele verhaal gaan;
- Behandeling moet breed ingezet worden (alles werkt met elkaar samen: psyche, lijf, omgeving, betekenis);
- Onze deskundigheid moet aansluiten bij de motivatie van de hulpvrager.
Bij PLU hebben we dit in alles door laten sijpelen. Van de uitstraling van onze website, onze locatie in Amersfoort, het contact met alle medewerkers, onze primaire processen tot de bedrijfscultuur en de organisatiestructuur. Vanaf het begin hebben we een open gesprek over waar de cliënt in vastloopt en wat hij of zij zou willen veranderen. Samen brengen we dit in kaart op de verschillende domeinen van gezondheid met behulp van ons eigen ontworpen PLU’tje, geïnspireerd op de positieve gezondheid. Wij werpen onze deskundige blik op de hulpvraag van de cliënt zodat hij of zij een weloverwogen besluit kan nemen over hoe zijn of haar traject eruit gaat zien. We hebben een ruime keuze in behandelvormen en verschillende typen behandelaars (psychologen, beeldend therapeut, psychomotore therapeuten, verpleegkundige, psychiater, ervaringsdeskundige). En we betrekken de omgeving en naasten van de cliënt in het traject.
Onze behandelaars ondersteunen we vooral in hun professionaliteit, in het ontwikkelen van skills en behandelingen waarvan zij merken dat het ontbreekt en in alle andere zaken die nodig zijn om een vestiging draaiende te houden (zoals het inkopen van koffie en printpapier, het regelen van ICT en de meeste administratieve taken). Doordat ze zelfsturend zijn, staan ook zij aan het roer en blijft de laagdrempeligheid en de flexibiliteit om in te spelen op vragen en veranderingen bestaan.

Verder dromen
In de afgelopen twee jaar hebben we mogen ervaren dat dit heel fijn werkt, voor werknemers én cliënten. Cliënten waarderen de prettige benadering, het meedenken zonder dwingend te zijn én de professionele aanpak. Collega’s zijn enthousiast en betrokken. En met verwijzers hebben we een kort lijntje. Heel graag wil ik jullie allemaal bedanken voor het meebouwen, het uitdragen van de visie van PLU, het vertrouwen in ons als zorgaanbieder en het samen aangaan van uitdagingen. We groeien graag en zijn nog vol in ontwikkeling, waarin we jullie door middel van blogs steeds een beetje mee gaan nemen.
Meer weten?
Heb jij zelf een goed idee, wil je ook meedoen of gewoon even sparren? Wij staan altijd open voor contact, dus bel, mail, app of chat met ons!
Hartelijke groeten,
Kim Lie Sam Foek-Rambelje
Oprichtster en Klinisch psycholoog
