Het lijkt heel logisch, maar het is moeilijk te ‘bewijzen’: de invloed van voeding op ons welzijn. Je bent wat je eet wordt wel eens gezegd. Wij bestaan uit cellen die weer bestaan uit verschillende bouwstoffen die we onder andere uit onze voeding halen. Daar zit dus een kern van waarheid in. En toch lukt het de wetenschap maar moeilijk om een duidelijk verband aan te tonen.

Er spelen natuurlijk nog veel meer factoren een rol bij het ontstaan of het blijven bestaan van depressieve klachten, zoals dat wat je meemaakt, wat je met je genen hebt meegekregen, hoe je geneigd bent naar jezelf te kijken, et cetera. Dit maakt het lastig om er de vinger op te leggen. Desondanks heeft een Australisch onderzoeksteam onlangs wel degelijk een verband aangetoond: Omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op depressieve klachten concluderen zij. Voor foliumzuur en vitamine B12 zijn eerder vergelijkbare effecten aangetoond: het toevoegen van deze vitaminen zou de effectiviteit van antidepressiva verbeteren. En hoewel dergelijke verbanden een toegevoegde waarde voor de behandeling van depressie kunnen betekenen, zijn collega onderzoekers sceptisch daar de gevonden effecten doorgaans klein zijn.

Ook de psychiater Florian Ferreri, een expert op het gebied van voeding en depressie stelt duidelijk dat voeding een behandeling voor depressie niet kan vervangen, maar dat een gebalanceerd dieet wel een positieve bijdrage kan leveren op de behandeling.

Hij heeft een aantal voedingsadviezen samengesteld welke de behandeling van depressie zouden moeten ondersteunen:

  • Eet evenwichtig: meer groenten, fruit, vis en zetmeel dan snoep en vlees
  • Kies voor de juiste eiwitten: eieren, magere melk, fruit, peulvruchten, kabeljauw, zeeduivel en harde kaas
  • Eet de juiste vetten en omega 3-vetzuren: vette vis, koolzaadolie
  • Vermijd verzadigde vetten zoals in fastfood
  • Eet koolhydraten: volkoren brood, deegwaren, rijst en granen
  • Eet voldoende magnesium: volkorenrijst en bananen
  • Eet voldoende vitaminen B: erwten, sinaasappel, bonen, rijst, kip, tonijn, zalm, oesters
  • Beperk alcohol en cafeïne

Bij PLU onderkennen we het belang van voeding voor je geestelijke gezondheid. We zien het als één van de nodige schakels waarin geïnvesteerd kan worden om lekkerder in je vel te zitten en je weerbaarder te voelen. Vind jij voeding ook belangrijk? Bespreek met je behandelaar wat je kan doen om hier aandacht aan te besteden en hoe je een gezonder eetpatroon kunt gaan toepassen.