Het nieuwe jaar is begonnen. Het jaarboek bezit nu nog vele lege bladzijdes. Een goed moment voor jou om na te denken hoe jij deze pagina’s wilt inkleuren dit jaar. Wat wil jij dit jaar bereiken? Hoe laat je je leven aansluiten bij jouw waarden? De bladzijdes kunnen worden gevuld met voornemens die je voor jezelf hebt gesteld.

Misschien wil je meer bewegen of gezonder leven. Misschien wil je meer tijd voor jezelf inplannen of minder geld uitgeven. Iedereen heeft zijn eigen doelen om de persoonlijke pagina’s van het jaarboek mee te vullen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je deze doelen komend jaar daadwerkelijk behaalt? Dat je aan het einde van 2020 je jaarboek met een goed gevoel dicht kunt slaan? Met deze zeven tips gaat het je lukken!

1. Bedenk wat je eind 2020 bereikt wilt hebben

Als je doelen gaat bedenken is het belangrijk om stil te staan bij afgelopen jaar en te bedenken waar je aan het eind van dit nieuwe jaar wilt staan. Wat heeft je energie gekost en wat leverde je energie op?

Wat zijn belangrijke waarden voor jou? Leef je hier naar?

Ga je je richten op persoonlijke ontwikkeling, ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging op werkgebied of wil je graag afvallen? Het zijn jouw eigen doelen. Probeer dus goed te voelen of je intrinsiek gemotiveerd bent met deze voornemens aan de slag te gaan. Neem voor deze stap de rust en de tijd.

2. Pak een pen en begin!

Om je doelen te bereiken is het belangrijk dat je er voor gaat zitten en dat je je doelen opschrijft. Dit kan met pen en papier, maar het kan ook in de notities van je telefoon. Het belangrijkst is dat ze ergens staan en dat je ze regelmatig ziet. Jouw voornemens gaan deel uit maken van jouw leven. Als je elke dag naar je doelen kijkt, dan worden ze meer vanzelfsprekend en ben je er bewuster (maar ook onbewust) mee bezig. De doelen die je opgeschreven hebt, zijn afspraken met jezelf en helpen je er gemotiveerd aan te werken. Vergeet niet: elk begin is moeilijk! Maar je zult zien dat als je eenmaal begonnen bent dat het een eerste stap in de goede richting is.

3. Maak de voornemens realistisch

Natuurlijk moet je je dromen najagen, maar je doelen moeten realistisch en haalbaar zijn. Als je het afgelopen jaar niet hebt gesport, is het bijvoorbeeld niet realistisch dat je in 2020 een marathon wilt lopen. Denk na over wat je krachten zijn, maar schrijf ook op wat je minder goed kan. Als je weet wat je valkuilen zijn, dan weet je ook wat risico’s zijn en in welke situatie het voor jou ingewikkeld is om je doelen na te streven. Bewustwording is van groot belang. Wees bij het kiezen van je doelen concreet en schrijf kleine stapjes op. Wanneer, waar en hoe wil je het gaan doen? Maak het inzichtelijk voor jezelf en koppel er deadlines aan. Deadlines zorgen voor evaluatiemomentjes voor jezelf: hoe gaat het tot nu toe en is je doel realistisch?

4. Houd je voornemens niet voor jezelf

Wees trots op de doelen die je stelt en deel ze daarom ook. Als je er over praat met je familie en vrienden of tijdens de therapiesessie, gaan ze meer leven. De mensen om je heen kunnen je ook helpen bij het behalen van de doelen door je te steunen en te motiveren. Misschien is er iemand in je omgeving die hetzelfde doel heeft als jij.

Motiveer en inspireer elkaar!

5. Wat doe je als het niet lukt?

Houd er rekening mee dat het tijd kost om deze nieuwe doelen een plekje te geven in jouw leven. Wees daarom ook niet te streng voor jezelf. Het is goed dat je inzichtelijk hebt waar je aan wilt werken en dat dit wilskracht en doorzettingsvermogen vereist. Maar daarnaast moet je ook overtuigd zijn van je doelen. Jij hebt zelf de regie in handen over jouw leven en bepaalt hoe dit ingekleurd wordt. Lukt het een dag niet en val je terug in je oude routine? Sta er niet te lang bij stil. Iedere dag kan gezien worden als 1 januari: een nieuwe start. Dus probeer het gewoon opnieuw!

6. Doe het met plezier en vier de successen

Maak het leuk voor jezelf, want dan is het makkelijker om stappen te blijven zetten richting je doel. Wil je dit jaar gezonder eten? Kwel jezelf dan niet door alleen rijst te eten, maar zoek lekkere gezonde gerechten uit. Blader ook eens terug in jouw jaarboek en kijk wat je tot nu toe hebt behaald. Beloon jezelf als je een stapje verder bent gekomen, door bijvoorbeeld een nieuw gezond kookboek aan te schaffen.

7. Begin vandaag!

Tot slot, stel het werken aan je doelen niet uit, begin vandaag! Succes, jij kunt dit!

Annemieke ten Heggeler
Psycholoog bij PLU cgg