Past PLU wel écht bij mij?
Bij PLU doen we het net even anders. We kijken naar meer dan je psychische klachten alleen. Wie is je, wat is jouw verhaal en waar liggen je krachten? Naast mentale gezondheid, besteden we ook aandacht aan het lijf, de context en betekenisgeving. Je kunt bij ons kiezen uit veel verschillende vormen van hulp.
Bij ons wacht je nooit lang
Bij PLU vinden we het zeer belangrijk om onze wachttijden kort te houden en mensen snel te kunnen zien. Nadat je bent verwezen door je huisarts nemen we snel contact met je op voor een eerste kennismaking en een gratis screening met een behandelaar. Zo komen we er snel achter of PLU een goede plek voor je is.
Hoe zit het met vergoedingen?
PLU heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Zo kunnen we op onze manier goede zorg blijven bieden. Financieel betekent dit het volgende: heb jij een restitutiepolis dan wordt 100% van de behandeling vergoed. Met een naturapolis betaal je een deel van de behandeling zelf. Hoeveel dit is hangt af van je polis.
Een verwijsbrief en de gratis screening
Verwijzing van je huisarts
Om therapie bij PLU te kunnen volgen, heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Vraag je huisarts daarom naar een verwijzing. Zodra wij deze hebben ontvangen, nemen we snel contact met je op voor de gratis screening.
Gratis screening
Bij PLU beginnen we graag snel. Maar dat doen we niet zonder eerst even kennis te maken en af te stemmen over verwachtingen. Dat doen we tijdens een screening. Je wordt gebeld door een van onze therapeuten. Samen spreek je een aantal zaken door. Dit gesprek is gratis.
De wachttijd tot intake is 4 weken. De wachttijd tot de aansluitende behandeling is eveneens 4 weken. Klik hier voor meer informatie
Behandelmethodes in Hilversum
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
CGT is een vorm van therapie waarbij je leert om problemen op een andere manier aan te pakken. CGT is gebaseerd op het principe dat je gedachten, gevoelens en gedrag elkaar beïnvloeden. In samenwerking met de therapeut ga je je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen. Kort gezegd ga je ‘anders leren denken’ en ‘anders leren doen’. CGT wordt gekenmerkt door een actieve en doelgerichte aanpak voor klachten of problemen in het hier en nu.
Acceptance and commitment therapy (ACT)
ACT is een vorm van therapie waarbij aandacht wordt gegeven aan het leren accepteren van moeilijke emoties en gedachten. Hoe meer je het gevecht aangaat hiermee, hoe dieper je in het moeras terecht komt van je eigen gedachtes en gedrag. Hierdoor nemen de moeilijke emoties op de lange termijn vaak toe. Door het leren accepteren van deze emoties en gedachten, komt er vaak meer ruimte om je te focussen op dingen waar jij echt waarde aan hecht.
Schematherapie
In de loop van je leven ontwikkel je bepaalde ideeën over wie jij bent, hoe andere mensen zijn en hoe de wereld in elkaar steekt. Deze ideeën, waar jezelf niet altijd bewust van bent, worden ook wel schema’s genoemd. Deze schema’s hebben invloed op hoe jij denkt, je gedraagt en hoe jij je voelt. Schematherapie is erop gericht om deze schema’s te herkennen en aan te passen, zodat jij je los kan maken van je hardnekkige patronen en deze kan doorbreken.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
EMDR is een effectieve manier voor het behandelen van trauma. Tijdens de sessie denk je terug aan de ingrijpende gebeurtenis, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die dat oproept. Ondertussen word je afgeleid, bijvoorbeeld doordat je met je ogen een lichtje volgt en/of met een koptelefoon met tikjes te horen krijgt. Doordat je zowel aan de herinnering denkt als bezig bent met het focussen op de afleidende taak, wordt je (werk)geheugen een beetje overbelast waardoor de herinnering minder levendig wordt. Het zal er langzamerhand voor zorgen dat de herinnering de kracht of emotionele lading verliest. De herinnering wordt niet ‘verwijderd’, maar de emoties die erbij opkomen zullen minder heftig worden.
Traumabehandeling
Iedereen maakt in zijn leven wel eens een ingrijpende gebeurtenis mee. Veel mensen kunnen dit verwerken zonder professionele hulp, maar soms lukt dat niet en ontstaan er psychische klachten. Bij traumabehandeling wordt vaak gebruik gemaakt van een vorm van exposure. Dit houdt in dat je geleidelijk, onder begeleiding van de therapeut, wordt blootgesteld aan nare herinneringen en de gevoelens die dan opkomen. Dat is vaak juist iets wat je liever vermijdt, maar het blootstellen zorgt uiteindelijk voor een betere verwerking van de gebeurtenis en afname van de klachten.
Psychomotorische therapie (PMT)
PMT is een vorm van therapie waarbij beweging en lichaamsbeleving voorop staan. PMT kan voor veel verschillende problemen ingezet worden, bijvoorbeeld voor het stellen van grenzen, agressie hanteren en initiatief tonen. Door middel van sport- en lichaams gerelateerde oefening leer je het herkennen van bepaalde lichaamssignalen, gevoelens en gedragingen en sta je hier meer bij stil. Op deze manier leer je ook om op een andere manier om te gaan met bepaalde problemen die je tegenkomt in het leven.
Beeldende Vaktherapie
Beeldende vaktherapie geeft je handvatten om beter om te kunnen gaan met gedachten, gevoelens en gedragingen. Bij beeldende vaktherapie ga je aan de slag met creatieve technieken zoals tekenen, schilderen, kleien, etcetera. Belangrijk om te weten, je hoeft niet goed te zijn in deze creatieve technieken. Terwijl je beeldend aan het werk bent, kom je vaak in aanraking met je gevoelens of voor jou belangrijke thema’s. Door beeldend te werken kun je uitdrukken waar je soms moeilijk woorden aan kunt geven.
Runningtherapie
Zoals de naam al aangeeft, ga je bij runningtherapie op een therapeutische wijze hardlopen. Dit beïnvloed zowel je psychische als je lichamelijke gezondheid. Bij runningtherapie is het niet van belang dat je over een tijd de marathon kan lopen, maar het doel is om op een rustige, gemakkelijke en bewuste manier in beweging te komen. Daarnaast ga je aan de slag met mindfulness oefeningen om meer connectie te maken met je lichamelijke sensaties en leer je om te focussen op het hier en nu.
Zelfbeeldgroep
Een zelfbeeld is een combinatie van ideeën, overtuigingen of gedachten die je over jezelf kan hebben. Dit zelfbeeld kan positief zijn, maar ook veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Bij de zelfbeeldgroep krijg je verschillende handvatten aangeleerd om minder negatief naar jezelf te kijken en leer je meer aandacht te schenken aan positieve eigenschappen. Hierdoor kun je een gezond, genuanceerd en positiever zelfbeeld opbouwen.